Almnäs Jamaica

ALMNÄS JAMAICA

Jag kallas för Majken och är en shetlandsponny.

Jag är ungefär 105 cm i mankhöjd.

Min färg är svart och jag är född 1998.

Jag är ett sto och har fått 3 föl.

Min pappa heter Timothy v. St. Geerhof

Min mamma heter Violetta v.St Ruwaard

Ägare: 

Jag är snäll och lydig. Tycker om att arbeta. Barnen gillar mig. Jag är lätt att trava och galoppera på. Jag gillar att hoppa.

DSC_0105

Blunder

Shetlandsponny

Född  2005

Fux med ljus man och svans och bläs

Valack

E: Gunhults Pedro

U: Wilma of Brightness

uppfödare: Jessica Lundblad-Johansson, Vingåker

Flyttade till oss i januari 2016 från Våmhus.

086

Zeke

Shetlandsponny

Valack

Född: 3 juli 2015

Svart

E: Zorry

U: Junibackens Verona

Uppfödare: Helena Anre, Orsa

Han flyttade hit till oss i början av december 2015 tillsammans med sin mamma Verona (läs om henne på hennes sida)

Han är lugn och trygg, nyfiken, modig, kelig och lite busig ibland.

Nu blir Zeke ridskolehäst 2019

Zeke älskar att bli omysslad och kommer alltid fram i hagen för en pratstund och lite gos

ZEKE till vänster med sin mamma Verona sommaren 2019

En liten goding med sitt ljusa ludd i öronen! Att springa och busa är det roligaste som finns!

Zeke med sin mamma Verona december 2015

009

011

025

Junibackens Verona

Shetlandsponny

Född 2/5 2011

Sto

Svart

uppfödare: Junibackens stuteri i Habo,  Maria Pettersson

E: Ytterhalls Kanon

U: Andorra

Hon flyttade till oss i början av december 2015 ifrån Orsa tillsammans med sitt hingstföl Zeke.( Läs om honom på hans sida)

 

Zeke 4 år till vänster med sin mamma VERONA till höger

Barbacka på ridskolans lektion

011

042

015

Midgårds Milou

Jag är en minishetlandsponny och flyttade hit till Hyttornas Hästgård 28 juli 2014 tillsammans med min halvbror Cirrus. Hur det gick till har redan Cirrus berättat på sin sida så det kan ni läsa om där.

Då får  jag berätta om något annat. Jag tänkte berätta om att det faktiskt är jag som startar allt bus som vi gör Cirrus och jag.

Jag är född 5 juni 2001 på Stuteri Midgård i Skellefteå och vi har samma pappa jag och Cirrus. Våran pappa heter Ulrik. Min mamma heter Myrilou.

Cirrus är ju ett år äldre än mig så jag är lillebror och är man det då får man vara lite busig eller hur? Jag är också lägre än Cirrus. Jag är faktiskt minst på gården. Jag är bara ca 70 cm i mankhöjd.

Jag brukar ofta hitta på lite bus som t e x att vi ska springa i kapp eller att vi ska stegra oss eller sparka bakut. Ibland så springer jag fort,fort och så svänger jag så att Cirrus inte hinner med. När det är snö så hoppar jag över snövallarna i hagen och nästan försvinner när jag springer genom mycket lössnö. Det bara virvlar stora snömoln runt mig. Ibland springer vi på varann bara för att vi gillar varandra och att leka. Det kan se ut som om vi brottas.

När vi ska få gå in i stallet så vill vi gärna gå in samtidigt annars brukar den som får vara kvar i hagen och vänta på att bli intagen inte ha tid att vänta så då smiter vi under eller hoppar över staketet och springer in själva. Jag brukar inte gå direkt in utan vill kolla lite på andra ställen först. Det finns många hästar att hälsa på en jättestor bruksnordis och henne är jag nyfiken på.

Min färg är fux och jag har en vit bläs och så är min underläpp vit. Jag har tjock och lång man Jag är världens charmigaste och gosigaste. Jag kan faktiskt nästan kramas. Jag trycker mig intill den som gosar med mig för det är så mysigt. Jag är också världens snällaste.

Jag är väldigt nyfiken, klok och modig. Cirrus är fegare än mig. Han vill alltid att jag ska gå först.

Jag är med på ridlekis och ridläger. Det går att rida på mig om man inte är för stor. Jag kan också dra en liten vagn.

Hästar brukar inte ska få göra som de vill men ibland så känns det som om att jag får göra det bara för att jag är så liten och go´. Jag brukar aldrig göra dumma saker bara busa lite för jag är ganska envis och vet vad jag vill.

028

Busa i snön är jätteroligt!

022

Jag och Cirrus springer i kapp!

019

Tjohoo!

247

Lite barbackaridning!

209

Mat är gott!

024

Jag är minst och Skimra är störst på gården!

ridlucia-2014-9896

Inledningsprat av Gittan på lucia men jag gillade mer att kolla mig omkring på allt!

Glitter i manen har jag också!

Midgårds Cirrus

Jag är en minishetlandsponny och flyttade hit i juli 2014 tillsammans med min halvbror Milou.

Vi fick åka i hästtransporten jättelänge för det är långt till Skenshyttan från Lycksele. Först åkte vi med våra dåvarande ägare till Örnsköldsvik och där fick vi rasta lite och byta transport till Gittan och Jannes hästtransport.  Det tog en hel dag att åka. Vi stannade några gånger efter vägen så att vi fick komma ut och sträcka på benen, dricka vatten och äta lite gräs. Så det gick väldigt bra.

När vi kom till Skenshyttan och Hyttornas Hästgård var vi väldigt nyfikna på vart vi kommit. Där fanns många hästar och de var också nyfikna på oss och de gnäggade och sprang lite i sina hagar.

Vi fick komma ut i en hage där vi fick vara själva och det var skönt efter att ha åkt så långt. Vi gick nyfiket omkring och tittade och så rullade vi oss och sen bara toksprang vi i full fart och sparkade bakut och krumbuktade oss. Så skönt att få komma ut men lite konstigt och spännande att vara på ett nytt ställe.

Jag och Milou har alltid bott på samma ställe. Jag är ett år äldre än Milou men vi är födda på samma ställe. På ett stuteri som heter Stuteri Midgård och ligger i Skellefteå. Sen flyttade vi samtidigt till Lycksele när jag var 3 år och Milou 2 år. Där bodde vi hos en familj med 3 barn och de två flickorna skötte om oss väldigt mycket och älskade oss. De var ledsna när vi flyttade men nu var de så stora så de kunde snart inte rida på oss mer. Det skulle inte bli så roligt för oss att bara gå i hagen så därför fick vi flytta till Hyttornas Hästgård för här på gården ska det visst finnas en massa barn som kan rida och sköta om oss och det gillar vi.

Jag och Milou har samma pappa och han heter Ulrik. Min mamma heter Cinderella.

Jag är född 1 juli 2000 och min färg är brun. Jag är väldigt fin med mycket man och så har jag ”mjölmule”. Det heter så när mulen är ljus som min är.

Jag är 85 cm hög och det går både att rida och köra mig.

Jag ska vara med på ridlekis och ridläger.

030

Roligt att bli riden!

281Visst är jag fin!

034

Jag gillar snö!

055

Jag och Milou

ridlucia-2014-9975

Här är jag med på lucia med glitter i manen och en tärna på ryggen!

005

Jag och Milou. Här finns massor med barn som vill borsta oss och rida på oss.

Herman

Jag är en svart shetlandsponny som är född 1996.
Jag är efter Wessel v.d. Amstelhof och undan Cornelia.
Jag är en valack och är ca 110 cm i mankhöjd.
Uppfödd av Maria Gustafson i Alingsås.

Jag är en bestämd herre och känner jag att jag kan få bestämma så gör jag det.  Jag tycker om att bli körd och att bli riden och jag gillar att bli borstad. Jag kan försöka att bitas ibland men det gör jag bara för att försöka skrämmas. Säger man åt mig att sluta så gör jag det. Jag älskar mat förståss o färskt gräs är det godaste som finns så jag kan försöka äta fast jag vet att jag inte får. Kan liksom inte  låta bli. Jag tycker om att galoppera och är bra för barnen som håller på att lära sig. Jag har mjuk,skön trav och det är lätt att ”rida lätt” på mig

– Mysigt och mjukt, säger barnen när dom får rida barbacka på mig och det gillar jag att höra! Skritt är väl inte så roligt men ok ändå ,tycker jag.

Jag kom till gården efter midsommar-07 och då tog jag över rangen i hagen men sen flyttade Wictor hem igen så nu är det han som är ranghögst och sen kommer jag. När Wictor inte är i hagen så brukar jag tala om för de andra hästarna att nu är det jag som bestämmer. Jag har bott på några olika ställen bl a i grannbyn Norbo.

002

 

Jag gillar att bli körd!

 

011

 

Jag och min tjejkompis Cleopatra som jag gillar mycket!

hyttornas hopp-6527Hoppa är inte min favoritgrej men jag kan om jag vill.

hyttornas hopp-6518

 

 

Äppelbo Sirap

Jag är en fuxfärgad Shetlandsponny som är född 1989.
E: Pemboa Spanish Gold  U: Polly II
Uppfödd av Kerstin Damborg i Alingsås

Jag har tävlat mycket i ponnytrav och bl a sprungit Lilla Elitloppet när jag var yngre. Jag är pigg och framåt och älskar att få trava fort. Jag är ju en shetlandsponny så jag kan vara riktigt envis om jag sätter den sidan till. Galopp kan vara lite svårt  och jag travar hellre men kan om jag har en ryttare som är ganska duktig. Jag är lite studsig att sitta på men har man bara lite balans och är avslappnad så går det bra. Är lydig för det mesta och är lättlärd. Vet hur man ska uppföra sig men kan säga ifrån om någon är för stökig. Har ett stort,speciellt steg och går på ordentligt.  Ett charmtroll tycker matte!

Jag är en ganska stor shettis och tycker om att bli ompysslad. När jag blir selad och ska dra vagn så blir jag överlycklig och kan bli ganska het. Sitter i sen min tävlingskarriär. Blir lite för pigg för att vara en bra läromästare i körning tycker matte. Ridmässigt fungerar jag utmärkt!

Jag  var foderhäst på gården i tre år innan matte köpte mig  i september-09  så nu får jag stanna här med mina kompisar.

Sirap har under några år gått som sällskap till ett shetlandssto i grannbyn. Med åren så har han fått förslitningsskador i båda knäna bak så han får ont vid ridning och körning.

Juni 2016 och Sirap är hemma igen. Han och Nitro får hålla varandra sällskap och uppfostra Zeke när övriga shettisar jobbar.

Mandamus af Jäboruder

Jag kallas för Mandamus och är född 1997. Jag är uppfödd av Anne Pagmar i Mullsjö.

Jag är en valack och jag är 92 cm hög. Min pappa heter  Nero v.d Olde Maten och min mamma heter Helga v. Brakel

Jag tycker om att få dra min vagn och jag har sprungit på ponnytrav. Jag tycker också om att ha en ryttare på ryggen men jag är då väldigt känslig och min matte säger att jag är som en liten arabhäst då. Jag är väldigt lyhörd, lydig och snäll. Största charmtrollet på gården med min långa pannlugg, säger matte. Jag ägs av Josefine och Tilda men det är Gittan som sköter om mig mest. Josefine körde in mig när jag flyttade hit när jag var 5 år. Ponnytrav var väl ganska ok men om det var lerigt på banan tyckte jag det var besvärligt. Vill inte smutsa ner min hovar!

Jag är väldigt finlemmad för att vara en shettis och många tror att jag är ett sto?!  Jag får ofta ha en fläta eller en toffs i pannluggen för att matte vill se mina ögon,säger hon.

-Men han är ju en kille säger en del barn då?

Jag gillar att galoppera och ibland måste jag göra det för att hänga med i de andras tempo på ridbanan. Istället för att trava över bommarna på marken som matte lägger ut ibland så brukar jag hoppa i små skutt. Det är kul! Jag skrittar inte så fort så jag brukar trava ikapp när vi är ute för jag får ofta gå sist. Min bästis i hagen är Tjabo. Vi är jämt nära varandra. Zidde brukar också vara med och busa. Jag tycker det är roligt att tokspringa i hagen tillsammans med dom andra. Då sparkar jag ofta lite bakut också bara för att det är så himla skönt att få göra lite som jag vill.

hyttornas hopp-6524

Hoppa är kul!

039Här ska jag och Tilda vara med på Luciashow-2014

006

Tillsammans med Tjabo. Avslutning på ridläger 2014. Snygg med blommor i manen!

 

Kärvskogs Chicago

Jag är en shetlandsponny som är ca 93 cm hög. Jag kallas för  Tjabo och min färg är fux med vhip i pannan.

Jag är en  valack som är född 10/6 1999. Min härstamning är
e: Wänga Lord  Wimsey u: Kärvskogs Sabina

Uppfödare:Nils Runngren,Fjärdhundra

Jag är en liten, söt ponny säger matte. Jag är många barns favorithäst. Jag är lydig och ganska lätt att lära sig rida på. Har mjuk trav och går lätt i form. Gör för det mesta det min ryttare ber mig om. Är väluppfostrad och försöker sällan att stoppa ner mulen i gräset som många av mina shettiskompisar gör. Min ljusa man och svans är väldigt mjuk och jag tycker inte heller om att smutsa ner mig så mycket.

Jag kan vara jättebusig i hagen med mina kompisar t ex försöker jag få igång dom att springa och stegra sig och ibland om det är riktigt kallt så vi har täcken på oss då gillar jag att dra i kompisarnas täcken. Matte blir inte glad då för det brukar bara vara jag som har helt täcke. Herman brukar också försöka få mig att sluta genom att jaga iväg mig från dom andra. Han tycker nog att jag är dryg när jag är på bushumör. Min allra bästa kompis är Mandamus och vi är jämt tillsammans i hagen.

Jag har bott på gården sen juni 2006 och före det så bodde jag i Vibberbo,Hedemora.

101_2873

101_2863

över hinder

117

jag o min kompis Zidde

007

träbron är rolig

002

Mandamus är handhäst för det fixar jag

© Copyright Hyttornas Hästgård - Birgitta Roth Kurkkio - 0730-577747