+46 (0) 730 577 747 Om oss

Apropå KVARKA!

Apropå KVARKA!

Hej!  INGEN SMITTA HOS OSS men jag vill informera.

DETTA ÄR ALLTID LIKA VIKTIGT ALLA DAGAR !

Hästar är roligt och att besöka flera olika stall och hälsa på många hästar är mysigt men det har en baksida och det är att man lätt för med sig smitta från stall till stall. Vi vill ju inte att hästarna ska bli sjuka! Det blir också väldigt dyrt för den som äger hästarna och det kan bli så att man får stänga igen stallet under en lång tid om man får in smitta. Det blir också extra mycket arbete med att sanera och hålla rent i ett smittat stall.

DÄRFÖR!!

Ta för vana att alltid byta eller tvätta kläderna mellan stallvistelserna om ni rider på flera ställen. Rengör skor och hjälm ja allt som varit i kontakt med ett annat stall eller någon annan häst. Undvik att klappa på andra hästar om ni inte har möjlighet att byta kläder innan ni ska till nästa” hästställe”.

KVARKA är just en sådan smittsam sjukdom som vi  människor lätt kan föra med oss från stall till stall och från häst till häst. Vi  blir inte själva smittade men genom våra kläder och skor tar vi lätt smittan med oss. Kvarka smittar jättelätt från häst till häst och det ska vi tänka på om vi är ute och tränar och tävlar med våra hästar. Visar hästen minsta sjukdomstecken med hosta eller näsflöde så ska man stanna hemma om man är osäker på vad det beror på.( Ska ju aldrig åka iväg med en häst som uppvisar sjukdomstecken). Låt inte hästarna komma i kontakt med andra hästar på tränings-,tävlingsplatsen om man kan undvika. Hästarna kan bli väldigt sjuka med hög feber, näsflöde ofta kladdigt, hosta och svullna lymfknutor som det kan bli variga bölder i. Dessa kan spricka. Veterinär måste alltid kontaktas vid misstanke om kvarka för att säkerställa diagnosen och för att hästen med största sannolikhet behöver medicin. Hästarna kan som komplikation också få lunginflammation.

vi får tänka efter innan vi träffar andra hästar!

På statens veterinärmedicinska anstalts, sva:s, hemsida kan man följa vart det finns kvarka och misstänkt kvarka i hela landet. Flera provtagningar kan behövas för rätt status.

Lyssna också om smittspridning med din lokala veterinär som ska ha koll på detta om du är osäker vid  t ex tävling.

JUST NU FINNS SMITTA I OMRÅDET RUNT BORLÄNGE

Gnägg, gnägg!!

Hälsningar Gittan

 

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.